Agilityn harjoittelu aloitetaan jo pentuna

simosuorantaKoiratLeave a Comment

Ja niin alkaa myös Karma-pennun agilityn harjoittelu – vajaan 4kk:n ikäisenä.

Ajatteletko samaa kuin minä? Olet kuullut tarinoita rikki menneistä koirista, kun treenaus on aloitettu liian kovaa, liian nuorena. Tästä syystä olen aikaisemman agilitykoirani Adan kanssa pidättäytynyt lajiin liittyvistä treeneistä, kunnes koira on ollut täysikasvuinen.

Agilityyn liittyvä tietämys on kasvanut kymmenessä vuodessa valtavasti Klikkaa ja Twiittaa

Agilityn harjoittelu on muuttunut lisääntyneen tietämyksen kautta. Ymmärrämme koiriemme luontaista reagointia toimintaamme ja sitä kautta koiran ja ihmisen yhteistyö ja sen rakentaminen on helpompaa. Tästä löytyy hyviä esimerkkejä suomalaisten kehittämästä ja maailmaa valtaavasta ”One Mind”-metodologiasta. Osaamme nykyään huomioida ja huoltaa koiran fysiikkaa paremmin. Agility on urheilua ja siihen liittyy fyysistä rasitusta, joka edellyttää ohjaajilta koiriemme fysiikan jatkuvaa tarkkailua ja edistämistä.

Halusin tämän johdannon pois systeemistäni, sillä koen edelleen tarvetta perustella itselleni, että pennulle sopivan harjoittelun aloittaminen tässä vaiheessa on okei. Nyt siirrytään asiaan eli Karman ja minun ensimmäisiin harjoituksiin.

Brit koulutusnamit pennuilleAloitimme luonnollisesti palkkauksesta. Karma on aivan hullu ruuan perään, joten namipalkka toimii paremmin kuin hyvin. Lelulla leikkiminen sujuu vaihtelevasti, tässä on vielä kehitettävää että voisimme käyttää lelua tehokkaasti palkkana. Toistaiseksi mennään namilla ensimmäisten harjoitusten parissa. Kiinnitimme muuten huomiota, miten useiden koulutusnamien pakkauksissa on maininta, että niitä ei suositella annettavaksi pennuille. Tuskinpa rikki menevät vaikka niitä antaisikin, mutta löydettiin silti Vaasan Mustista ja Mirristä pentuystävällisiä Brit Training Snack Puppies -nameja.

Istuminen ja paikallaanolon treenaaminen aloitettiin ruokailujen yhteydessä. Tämän intohimoisen ruokailijan aisoihin saaminen lienee pitkä prosessi, mutta on kaikin puolin hyvää harjoitusta. Aluksi riitti, että Karma pysyi paikallaan, kunnes kuppi laskeutuu maahan. Nyt hän kykenee (muutaman muistutuksen jälkeen) odottamaan muutaman metrin päässä, että kuppi laskeutuu, nousen itse ylös ja annan vapautuskäskyn. Aika kova! Tästä tulee olemaan apua mm. startissa pysymiseen.

Agility hyppyesteen siivekeEhkä tärkein lajiin liittyvä teema on tällä hetkellä estehakuisuus. Tämä on ollut nykyisen kisakoirani kanssa kenties isoin hidaste kehitykselle. Estehakuisuutta lähdimme treenaamaan esteen tarjoamisen kautta. Mutta ennen kuin pääsimme varsinaiseen harjoitteluun asti, oli tarve tehdä kotioloihin soveltuva harjoituseste. Siiveke muotoitui vanhasta julisteesta ja Dremelillä muotoillusta muoviputkesta. Ensi kokeilun jälkeen, totesimme prototyypin toimivaksi. Jo heti ensimmäisellä treenikerralla Karma tarjosi ”hyppyä” muutaman kerran, hyvä alku!

Toinen lajiin liittyvä harjoitus liittyy kontaktiesteiden loppuasentoon, jota kutsutaan myös nimellä 2on2off. Tämän esteen harjoittelu aloitetaan ketjuttamalla aloittaen lopusta. Itse esteelle emme siirry vielä pitkään aikaan. Myös ennen 2on2off-harjoituksia, piti käyttää hetki kotioloihin sopivien välineiden väsäämiseen. Kontaktiloota syntyi täyttämällä pahvilaatikko lehdillä, teippaamalla se kiinni ja peittämällä se tyynyliinalla pidon lisäämiseksi. Ensimmäisellä harjoittelukerralla Karma olisi mieluummin kiertänyt mokoman laatikon. Hetken harjoittelun jälkeen pääsimme kuitenkin yhteisymmärrykseen laatikon päälle kapuamisesta. Kontaktiasennon pitäminen ja vapautus olivatkin huomattavasti helpompia paloja.

Näissä tunnelmissa alkoi Karman agilityn harjoittelu. Kenttää, varsinaisia esteitä, vauhtia, kropan vääntöä, hyppyjä ja täräyksiä ei näihin harjoituksiin tarvittu.

Pentuystävälliset treenit vaativat vain ennakkovalmistelua ja suunnittelua – hauskanpito ja onnistumisen riemu tulevat bonuksena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *